fra vittore ghislandi festmeny restauralas restauratorart keprestaurator muhely (4)

A budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményének fő műveit, legrégebbi szerzeményeit Pulszky Ferenc műgyűjtői szenvedélyének, kiváló érzékkel történő vásárlásainak köszönhetjük. Nincs ez másként Fra Vittore Ghislandi festményével sem; a 1148-as leltári számot viselő Fiatal festő műteremben című olajfestmény Pulszynak köszönhetően került a Régi Képtár Olasz gyűjteményébe.

fra vittore ghislandi festmeny restauralas restauratorart keprestaurator muhely (2)

A Fra Galgario néven is ismert Bergamóból származó festő már a maga korában is igen elismert művésznek számított. Kiváló érzékkel, érzékeny látásmóddal rendelkezett az emberi arc vonásai és azok ábrázolása iránt és ezt a képességét portréfestőként kamatoztatva nagy népszerűségre tett szert megrendelői és a művészetre fogékonyak körében. Festményein ugyanakkor érződik az a huszonöt év is, melyet Velencében töltött és sajátos, érzékeny atmoszférával töltötte fel alkotásait.

A ‘Fiatal festő műteremben’ már jóval Bergamóba való visszaköltözése után készült, 1730 körül. A barnák finom, mély árnyalataival játszó arckép Ghislandi érett, időskori alkotása – a festő fiatalsága azonban örök; mind lélekben, mind a vászonra kivetített arcban megtestesülve…

A vászonkép restaurálása Velekei Mária munkája.