A Virágzó mandulafa – vagy Mandulavirágzás – Vincent van Gogh életének, életművének bizonyos szempontból talán legdrámaibb alkotása. Az olajfestmény 1890-ben, Saint Remy-ben született, egy időben van Gogh unokaöccsével és keresztfiával, Theo-val, akinek “születésnapi” ajándékul szánta. A beteg, útja végéhez közeledő festő utolsó tavaszán alkotta ezt a végtelen energikus, harsány és mégis törékeny szépséget, pillanatnyi, mulandó értéket bemutató festményt. Drámai ellentét mutatkozik a vastagon felhordott olajfesték zaklatott textúrája és a virágbimbók, apró levelek finomsága között. A képkivágás, a síkszerű megjelenés, az erősen dekoratív jelleg miatt általánosan van Gogh egyik leginkább japán művészet által inspirált festményének tartják, melyen megmutatkozik a japán fametszet (ukiyo-e) ihletése; tökéletes példa a japán művészetnek európai festészetbe történő átszűrésére.

vincent van gogh, virágzó mandulafa, mandulavirágzás, olajfestmény, festmény másolat, painting copy, malarei kopie, festmény reprodukció, festmény másolat készítése, restaurator art

Dekorativitása van Gogh népszerű festményei közül is kiemeli és teszi megannyi festmény másolat, reprodukció és nyomat témájává a Mandulavirágzást. Mint általában, az eredeti festés technikát alkalmazó (itt olajfestékkel készült) festmény másolat előny élvez más médiumokkal illetve digitális, nyomdaipari társaival szemben – van Gogh festészetének egyik legjellemzőbb vonását: ecsetkezelését, plasztikus festékrétegeit, vastag, a vászon felszínén keveredő színeit csak az eredeti technikával lehet hitelesen visszaadni.

A festmény másolat az eredetinél nagyobb méretben, vakrámára feszített lenvászonra készült; Gyöpös Viktória munkája.