A Román Csarnok restaurálása – sárarany a romok alól

Hetven év, az épp annyi, hogy szüleink sem igen emlékeznek rá. Hetven év, semmit nem jelent egy olyan intézmény számára, mely az időtlenséget tűzte a zászlójára. A művészet örök.

Mi nem vagyunk azok. Emlékezni szeretnénk épp ezért, hogy tovább adhassuk a legendát. Látnunk kell hát, amit látni lehet. Miért is ne lehetne? Csodák mindig vannak. Sárból aranyat, sáraranyat teremtünk.

restaurálás, román csarnok, szépművészeti múzeum, restauratorart, falkép restaurálás

Állványbontás – majdnem kész?

Az elmúlt évek egyik legnagyobb szenzációja, eseménye a műemlékek felújítása, műemlékek restaurálása terén – a Várkert Bazár rekonstrukcióját leszámítva – a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának restaurálása. Sőt… nem csak a műkedvelők számára jeles esemény az ország legnagyobb múzeumának újjászületése; ez túlmutat műveken és művészeten, kedveléseken és kedveltségeken, népszerűségen, érdeklődésen és érdekeltségen egyaránt. Az ország közepén, a város közepén, a múzeumépület közepén van egy terem, amit talán soha, senki nem láthatott még így. Láthatták háborús sárülésekkel, láthatták raktárporos állványokkal borítva, így nem.

Betekintés a színes falak mögé

2018. márciusában – rövid ideig ugyan, de – a nagyközönség számára is látogatható a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka.  A restaurálás, a rekonstrukció folyamata természetesen nem erre a pillanatra épített, a munka töretlen és még sok-sok részlet vár megoldásra. Egy impressziót viszont már kaphat a látogató, ha betér a Szépművészeti Múzeum eddig legtitkosabb, cca. 2500 m2 falfestményt rejtő sarkába….

.

.

.

.

.

Hetven év várakozás

A hatalmas csarnok több évtizeden keresztül a múzeum raktáraként szolgált. Hatalmas fém polcrendszerek foglalták el a tér közepét – a falképek, falfestmények vastag porréteg alatt pihentek. A tetőablakok rossz állapota miatt a beázás súlyos károkat okozott évről – évre.

Hetven restaurátor

Mintegy hetvenen voltunk restaurátorok, akik a csarnok díszítőfestéseinek, falképeinek, aranyozásainak és plasztikáinak restaurálásán dolgoztunk. A precíz és alapos munkaszervezés nélkülözhetetlen volt, hogy a több ezer négyzetméternyi falkép helyreállítása eredményes lehessen és összhangban maradjon az épület egészének felújítási munkálataival. Az új ablakok mellett a klimatizálás, a tetőszerkezet egy része és a világítás (is) megújult.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sokszor hetvenhét nap elteltével

Az eredmény rendkívül impozáns – csupa szín, csupa arany, csupa fény. A méretek azonban még minket, restaurátorokat is újra és újra megdöbbentenek – mint a mesében, az épület belülről mintha nagyobb lenne, mint kívülről. Az arányok és léptékek különös játéka bizony még több hónap után is megtréfál. A felvételek viszont magukért beszélnek. Az állványbontás pillanatai, az utolsó ecsetvonások… olyan perspektívából, ahonnan – remélhetőleg – még legalább hetven évig nem lesz szükség szemlélni.

A Román Csarnok felújításról, restaurálásról több rövid film is készült. EBBEN A VIDEÓBAN például többek között timelapse felvételen lehet követni az oldalunkon is szereplő Könyves Kálmán király alakjának restaurálását. (Restaurátor: Gyöpös Viktória)